Kunststof hoefijzers in dressuur

Ik heb de Goodsmith nu meer dan 3 weken kunnen testen en wil hier graag verslag doen van mijn ervaringen.

Een beetje over ons (mijn paard en ik), zodat je weet wie we zijn en wat we doen.

Ik ben Helga, ik woon in München, ik rijd al 40 jaar en heb al 30 jaar mijn eigen paarden. Mijn PRE-hengst Lentisco draagt ​​zijn Goodsmith sinds 24 april 2018.

Lentisco is 10 jaar oud, is 164 cm hoog en weegt 550 kg. Hij is opgeleid in de dressuur op M-niveau en verkeert in een zeer goede trainingsconditie.

Onze dagelijkse training is gevarieerd. Wij werken aan dressuurlessen, gaan graag een rondje in het land en overdrijven ook op de dubbele longe, de lange teugel en het circus. Lentisco leeft in een grote bak met stro en brengt de dag door in de paddock (grof grind) of in de wei.

Naar de beginsituatie van de hoef:

Mijn smid raadt blote voeten aan omdat de hoefkwaliteit erg goed is. Helaas zijn onze vloeren nogal ongeschikt voor blootsvoets. Het erf is grind en we hebben tijdens het rijden veel te maken met wegen. De kleine steentjes stappen steeds in de zool en door de typische Spanjaardse gang met de voorpoten lopen de hoeven schuin over de straat.

De montage werd gedaan door mijn smid en de jongens van Goodsmith. Dat werkte goed en duurt niet langer dan lijmen. Maak de hoef schoon – bevestig klittenband aan de hoef – knip de grondplaat op maat – las de banden vast. Bij mijn paard gingen ze met de open teen, simpelweg omdat ze wilden testen hoe goed de Goodsmiths standhouden met minder lipjes.

Het aan- en uittrekken van de Goodsmith gis in het begin een beetje lastig, omdat de klittenbandverbinding erg moeilijk te vergrendelen is en als vrouw niet zoveel kracht in mijn vingers hebben. Maar met een kleine hamer en 2-3 keer oefenen werkt het heel goed. Het verwijderen is verrassend eenvoudig als je de lipjes er schuin aftrekt. Aan- en uitkleden gaat goed. Een hamer is erg handig om aan te draaien.

Tandgedrag: Nu heeft mijn paard nog nooit iets aan zijn hoeven gehad en we waren allemaal benieuwd hoe hij ermee zou lopen. Ik hing hem aan de longeerlijn en we gingen de baan op. Stap, val, galop. Hij liep onveranderd. De Goodsmiths vielen hem niet lastig of irriteerden hem niet. Eerste test al geslaagd. Tijdens mijn eerste training merkte ik dat hij veel vrijer uit de schouder komt.

Vroeger hield hij af en toe iets vast in zijn schoudergordel, maar dit was altijd op te lossen met een gymnastische warming-up. Nu liep hij vanaf het begin vrijuit van de schouder. Blijkbaar voelde hij zich een beetje. Weg, grind, geen probleem. racebaan, gehouden. Gehouden over een kleine dijk in een kreek, ongeveer 100 m door de kreek en weer over een dijk. Ze hebben onverharde wegen en diepe grond doorstaan.

Ik verloor ze eerst in hoog gras. De lange grassprieten trekken zich tussen het klittenband en trekken echt van de lipjes. Nadat ik met de Goodsmith-jongens had gesproken, kreeg ik te horen dat ik springbellen moest aantrekken als ik op een hoger weiland rijd, ze houden de grassprieten uit de buurt van het klittenband. En ja hoor, met de bellen stoppen ze ook in de wei. Loslaten, longeren, circus.De Goodsmiths hebben alles gedaan: wild razen in de hal, snelle starts aan de longeerlijn (als die gevaarlijke geest weer in de hoek zit), Spaanse trappen, complimenten, liggen, zitten, omhoog klimmen. Ze hebben altijd gehouden.

Slechts één keer hebben we er een verloren. Bij het ontsnappen uit een zeepbel :). Hij stapte achterin en je kon het klittenband echt horen loskomen. Klittenband op de hoef en de "schoen" bleven onbeschadigd. Het paard struikelde ook niet. Ik denk dat hij zichzelf een strijkijzer zou hebben gegeven met deze actie en wat dat betreft was het ok voor mij

Voor het schoonmaken: Mijn paard staat in een normale strobox. We hebben er geen bedekkende plekken op, wat betekent dat het klittenband op de hoef onbedekt is. Schoonmaken gaat verrassend snel en eenvoudig met een kleine wortelborstel of kleine staalborstel. Schoonmaken is geen probleem.

Mijn conclusie: Tot nu toe heeft de Goodsmith mij aangenaam verrast en overtuigd. Ik ben benieuwd hoe lang het meegaat en hoe lang het klittenband meegaat. Ik zal ze zeker blijven testen.

Natuurlijk is de Goodsmith geen manusje van alles, maar andere systemen ook niet. Voor mij is het absoluut een geweldig alternatief dat ik zonder beperkingen kan gebruiken voor mijn behoeften.

.