Lijmfitting in IJslanders

"Ook het loopgedrag van beide paarden is sterk verbeterd. Beiden lopen soepel en ijverig vooruit. Het verschil met gewoon op blote voeten lopen is absoluut de veilige stand op elk oppervlak en de kracht en het momentum waarmee beide vooruit gaan."

Hallo allemaal,

Mijn naam is Magdalena Müller, ik ben 25 jaar en als klein meisje had ik alleen oog voor paarden. Ik begon op negenjarige leeftijd met voltige om me voor te bereiden op het paardrijden. Op mijn tiende stapte ik over op het echte rijden. Slechts een jaar later kwam ik bij mijn favoriete ras - de IJslanders - sindsdien rijd ik IJslands. Toen ik 13 was, kreeg ik mijn eerste paard, Helfari, die vandaag nog steeds een van mijn kleine boefjes is en nu een trotse 18 jaar oud is. Ik begon met hem in toernooien en samen hebben we wat prijzen kunnen winnen in de jeugd- en juniorklasse. Tijdens de Abitur-periode werd het toernooirijden uitgesteld, dus ging hij rechtstreeks naar IJsland voor een jaar. In IJsland kon ik mijn opleiding in de IJslandse sport voortzetten en hier kreeg ik mijn twee Goodsmith-paarden, Fanndis (9 jaar oud) en Hlynur (11 jaar oud), die nu al 5 jaar bij mij in Duitsland zijn. Mijn vijfgangenruin Hlynur fra Hala is goed getraind in de dressuur en is ook beschikbaar voor kleine sprongen. Fanndis fra Hala is ook een vijf-gaiter. Toen ze naar Duitsland kwam, had ze eerst een babypauze en werd daarna voorzichtig getraind. Ze is nu ongeveer een jaar in opleiding. Met deze twee paarden doe ik veel oriëntatieloop- en trailritten en ook veel dressuur- en looptrainingen op verschillende cursussen. Daarnaast waren we dit jaar ook vertegenwoordigd op kleinere vrijetijdstoernooien en beginnen we momenteel langzaam door te breken. Al met al werken we op een zeer veelzijdige manier - er is bijna niets dat ik niet met mijn paarden kan doen. Vandaar de test: lijmpassen voor IJslanders. Kan dit werken?

Klebebeschlag bei Isländern, Klebebeschlag, Kunstsoff Hufeisen, Hufschutz Kleben, Huf Schuhe, Hufeisen Pferd, Hufschuhe Kleben, Offenstall
Klebebeschlag bei Isländern, Klebebeschlag, Kunstsoff Hufeisen, Hufschutz Kleben, Huf Schuhe, Hufeisen Pferd, Hufschuhe Kleben, Offenstall

We gebruiken de Goodsmith sinds oktober 2018. Beide paarden stonden tot juni 2019 in een permanente open stal met een vaste paddock. Mijn kleine vierjarige vond het heerlijk om hier met hoge snelheid rond te rennen. Sinds juni is mijn bende overdag buiten (ofwel op het gras of paddock) en dan 's nachts in de box. Nu in de herfst moest hier een kleine duurtest worden gehouden, omdat de paddocks deels modderig zijn. Desalniettemin hadden we geen problemen en konden we het klittenband altijd gemakkelijk met water schoonmaken. Ik veranderde de manier waarop mijn kleine boefjes werden gehouden omdat ik weer meer wilde rijden. Mijn paarden zijn veel meer ontspannen omdat ze 's nachts aan hun hooinetten kunnen knabbelen en overdag alleen in een groep staan. Zelfs voor de Goodsmith was de hoefconditie van beide paarden goed. Hlynur heeft een lichte teenafwijking op de voor- en achterhand, maar de hoeking is goed. Het probleem is de lichtgevoeligheid op harde vloeren en licht poreuze hoorn. Fanndi's hoeven zijn aan de voorkant iets wijd van de teen en vrij plat met een kleine hak. Ze is echter nauwelijks gevoelig. Voordat Hlynur de Goodsmith kreeg, droeg hij ongeveer 1 ½ jaar strijkijzers. Gedurende deze tijd realiseerde ik me echter dat ik geen vooruitgang boekte op training, omdat hij altijd een beetje voorzichtig was op de voorhand.

Dit betekende dat hij erg strak liep en we grote problemen hadden in de draf en tölt. Na verschillende veranderingen aan de schoen, waaronder proberen rond te komen met leren platen, besloot ik de schoenen in de winter uit te doen om de hoeven een rust te behandelen. Vanaf dat moment werden de problemen met rijden minder. Hlynur kon veel vrijer en moediger vanuit de schouder naar voren stappen en zowel de draf als de galop waren al snel geen probleem meer. De tölt ging ook steeds beter en de hoefbrosheid nam af. Aangezien hij gevoelig bleef lopen op harde vloeren, moest hier een oplossing worden gevonden. We kozen in eerste instantie voor Scoot Boots. De schoenen passen heel goed, maar de ophoping van vuil en vocht in de schoen was een probleem bij langere ritten. Fanndis droeg nooit ijzers en ik wilde ze ook nooit schoenen. Ze kreeg ook stepschoenen voor het terrein en kon het goed met elkaar vinden.

Omdat ik zelf een gediplomeerde klauwverzorger ben, vervolg ik regelmatig mijn opleiding en houd ik me bezig met nieuwe producten op de klauwbeschermingsmarkt. Zo ben ik in oktober 2018 bij Goodsmith gekomen. Ik heb een workshop gevolgd, ben gecertificeerd en bied sindsdien de Goodsmith als een service aan. Dus heb ik de Goodsmith zelf aan mijn paarden aangepast. Ik leerde het product voor het eerst kennen via "Die Höhle der Löwen" en vond het systeem vanaf het begin spannend. Hlynur draagt ​​sinds oktober 2018 zijn Goodsmith op alle vier de hoeven. Ik trim zijn hoeven om de zes weken. Ik maak de klittenband natuurlijk altijd weer vast, ik heb tot nu toe maar twee keer de klittenband hoeven vervangen. Fanndis heeft haar Goodsmith sinds november 2018. Ook haar hoeven worden elke zes weken bekapt. Ik heb al drie keer de klittenband bij haar moeten verwisselen. Nu, na een goed jaar, moeten de voorste voetplaten van beide paarden vervangen worden. De achterplaten gaan nog een of twee bewerkingsintervallen mee.Ik heb voor de Goodsmith gekozen omdat deze, in tegenstelling tot de hoefschoen, geen fixatie heeft op het behaarde deel van het paardenbeen en daarom is goedgekeurd voor de IJslandse paardensport. De fixatie, die niet verder gaat dan het hoornkapsel, droeg ook bij aan een verbeterd loopgedrag bij mijn paarden. Bovendien hoef ik me geen zorgen te maken dat mijn paarden schuren in het balgebied tijdens langere ritten. Persoonlijk gebruik ik de Goodsmith op verschillende manieren, bijvoorbeeld off-road om de paarden te beschermen tegen steenachtige oppervlakken tijdens lange ritten, maar ook in de dagelijkse training om overmatige hoornslijtage tegen te gaan of bij cursussen en toernooien om een ​​verbeterd gangwerk te bereiken.

Klebebeschlag bei Isländern, Klebebeschlag, Kunstsoff Hufeisen, Hufschutz Kleben, Huf Schuhe, Hufeisen Pferd, Hufschuhe Kleben, Offenstall
Klebebeschlag bei Isländern, Klebebeschlag, Kunstsoff Hufeisen, Hufschutz Kleben, Huf Schuhe, Hufeisen Pferd, Hufschuhe Kleben, Offenstall
Klebebeschlag bei Isländern, Klebebeschlag, Kunstsoff Hufeisen, Hufschutz Kleben, Huf Schuhe, Hufeisen Pferd, Hufschuhe Kleben, Offenstall

Bij Hlynur heb ik voor het laatst de Perma variant van de Goodsmith getest, omdat er nog een aantal grote ritten en toernooien op het programma stonden. Tegelijkertijd droeg Fanndis 24/7 haar Velcro-versie van haar Goodsmith. Beide paarden liepen onder dezelfde spanning en beide systeemvarianten hielden perfect stand. De hoefhoorn van Hlynur is in de loop van de tijd goed hersteld en is niet meer zo broos. Ook het loopgedrag van beide paarden is aanzienlijk verbeterd. Beiden lopen soepel en ijverig vooruit. Het verschil met gewoon op blote voeten lopen is absoluut de veilige stand op elk oppervlak en de kracht en het momentum waarmee beide vooruit gaan.

Kortom, we hebben dit jaar veel met de Goodsmith getourd. We hebben verschillende cursussen gevolgd.Hlynur was in augustus bij mij in Berlijn voor het Wereldkampioenschap voor IJslandse Paarden en rende daar zonder problemen op verschillende ondergronden door de stad op verschillende ondergronden.We hebben een paar oriëntatieritten gemaakt. Last but not least hebben we begin oktober ons laatste toernooi van 2019 afgerond en ons uitstekend gepresenteerd. Hlynur won de tölt in harmonie test en Fanndis wist de 3e plaats te behalen. In de vaardigheidstest (inclusief een kleine sprong) behaalden we opnieuw de 1e en 3e plaats in dezelfde constellatie. Nu gaan we langzaamaan de winterstop in, maar in deze tijd gaan we zeker veel rijden en ook de training zal niet verwaarloosd worden. Mijn conclusie over de Goodsmith tot nu toe: ik ben enthousiast over het product en erg blij dat ik deze oplossing voor mijn paarden heb gevonden. Ze lopen allebei geweldig en ik hoef me niet slecht te voelen als ik ze elke dag ten volle gebruik tijdens de training. Ook hadden we hier en daar kleine probleempjes, maar die werden altijd snel opgelost. Zo zat het klittenband op de hoef in de herfst vaak vast met modder, maar onder de waterslang en met een staalborstel was alles super schoon. Bij de Perma variant zijn er twee lipjes losgekomen van de hoef. Ik kon het binnen een paar seconden weer vastmaken met de XT-40-lijm die Goodsmith aanbiedt als een kleine "EHBO-oplossing". Ook als een klittenband tijdens het spelen is afgesleten, kun je jezelf echt snel helpen en is er geen verlies van paarden. Ook mijn klantpaarden lopen feilloos op hun Goodsmith en de eigenaren zijn tevreden. Zo gebruik ik de Goodsmith graag om van schoenen naar blootsvoets over te schakelen en kan ik hier heel positief over berichten. Maar dan een andere keer. Ik wil graag nog een verslag schrijven vanuit technisch oogpunt.

.