Alternatieve hoefbescherming in dressuur

"Ik merk ook een groot verschil in dressuur. Vooral nadat Heli ook de Goodsmith op de rug had. Ze kan beter gaan zitten, stapt meer onder en loopt vrijer vanaf de schouder."

Hallo allemaal,

Voordat ik mijn ervaringsverslag over de Goodsmith met jullie deel, wil ik mezelf en mijn paard even kort voorstellen. wie zijn we? Mijn naam is Lara, ik ben 23 jaar oud en paardensport en mijn liefde voor paarden zijn er al sinds ik klein was. De Trakehner merrie Herzenslicht (kortweg Heli) maakt al bijna 5 jaar deel uit van de familie. In het begin twijfelde ik echt of het kiezen van een jong paard wel zo'n goede beslissing was. Vandaag kan ik alleen maar zeggen: ik heb geen spijt. Een jong paard opleiden is gewoon ontzettend leuk en er gaat wat mij betreft niets boven samen dingen ontdekken en leren. We houden ons voornamelijk bezig met dressuur en zitten daar op een goed A/L-niveau. Maar omdat gevarieerd trainen voor mij enorm belangrijk is, gaan we vaak offroad, grondwerk of springen. Een soort-passende houding is voor mij het allerbelangrijkste, daarom staat Heli van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op de merrieweide. Kan de hele dag met haar meiden ravotten, spelen en eten. 's Avonds breng ik haar binnen en kan ze uitrusten in haar box.

Het onderwerp hoeven... een onderwerp dat ons al een tijdje volgt. Het begon 3 jaar geleden toen ik ijzer op de voorkant van de helikopter wilde zetten. Ik weet niet wat mijn hoefsmid destijds deed, maar het was zeker niet goed, want sindsdien is ze niet meer beslagen. Zodra je het strijkijzer probeert vast te spijkeren, raakt ze in paniek. Daarna was het tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. hoefschoenen? Werkte bij ons niet goed. Na overstap naar hoeforthopedist ging het eerst beter omdat Heli's hoeven niet meer uitbraken, maar de gevoeligheid op steenachtige grond was er nog steeds. Toen werd ik me bewust van de Goodsmith en dacht bij mezelf, zo'n alternatieve hoefbescherming in de dressuur zou perfect voor ons zijn. Ik zat net met de vraag, welke variant zet je erop.. de Velcro variant of de Perma? Na overleg met het Goodsmith-team heb ik eerst gekozen voor de Velcro-versie. Ik had deze variant ongeveer 4 maanden met 3 verwerkingsintervallen. Over de Velcro-variant kan ik alleen maar zeggen dat het niet slordig moet gebeuren. Je moet de specificaties van Goodsmith volgen zodat het klittenband echt 6 weken meegaat. En daar hadden we onze problemen. Mijn (toenmalige) hoeforthopedist werkte niet goed en dus moest ik het af en toe zelf doen en zelf het klittenband lijmen.

Nadat mijn hoeforthopedist Heli in de zomer veel te kort sneed en ze geen meter voorop wilde lopen, heb ik gekozen voor de perma variant. Want zelfs als de Velcro-versie eigenlijk goed werkte, was deze voor ons niet geschikt voor continu gebruik (met hoog gras op de wei & extreem ravotten).En aangezien ik ze eerst niet blootsvoets kon laten staan, heb ik de Perma variant bijna 6 weken gehad, waar ik echt super tevreden over was.Welk verschil merk ik met de Goodsmith? Heli liep altijd heel gevoelig, of het nu offroad was of op weg naar de wei, bij de Goodsmith is dat niet meer het geval. Ze betreedt veel zelfverzekerder en zoekt niet langer de volgende zachte grond. Ook in de dressuur merk ik een groot verschil. Vooral omdat Heli ook de Goodsmith op de rug had. Ze kan beter gaan zitten, stapt meer onder en loopt vrijer van de schouder.

Omgaan met de Goodsmith? Eenvoudig of complex? Naar mijn mening hangt het af van welke versie je kiest. Geen van beide is echt ingewikkeld, maar de een kost toch wat meer tijd. Kies je voor de perma variant, dan hoef je eigenlijk niets anders te doen dan de normale hoeven eruit te schrapen. Als je kiest voor de klittenbandversie, moet je het klittenband natuurlijk schoon houden, en afhankelijk van hoe vaak je de Goodsmith er doordeweeks op doet, duurt het een paar minuten, maar daar wen je na verloop van tijd aan.

Instagram @herzenslicht_

Mijn conclusie aan het eind: Ben ik tevreden over de Goodsmith? Ja absoluut. Voor heli is het het beste alternatief voor de ijzers. Het is ook zachter omdat er geen spijkers zijn en het is gemakkelijker voor mij om de Goodsmith te gebruiken. Natuurlijk kan het gebeuren dat ze na een bepaalde tijd een Goedensmid verliest, net zoals het kan gebeuren dat paarden tegen hun schoenen schoppen. Maar je kunt de ijzers er niet zomaar weer op spijkeren. Met de Goodsmith ben je daar flexibel in. Je kunt de Goodsmith zelf weer op het paard zetten. Of het nu met de Velcro of de Perma versie is. En ik moet zeggen, ik vind het erg handig. Bovendien is de grondplaat zeer duurzaam. Mijn borden zien er nog steeds geweldig uit na 4 maanden klittenband en 6 weken continu gebruik en ik zou ze opnieuw kunnen gebruiken.

.

Vielleicht auch interessant?

Alle anzeigen